Ana Sayfa Makaleler İletişim Hakkımda

Maydanoz Yetiştirmenin Püf Noktaları

25.04.2024

Tüm dünya mutfaklarında usta şeflerin de sık sık kullandığı bazı özel baharatlar vardır. Yapılan yemeklere eklenen farklı aromalar sayesinde yemeğinizin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında yemeğin lezzetli olmasının önemli olduğu kadar yemeğin nasıl servis edildiği de önemlidir. Yemeğin tadından önce öncelikle göze nasıl göründüğü önemlidir. Yemek ilk etapta sunum şekli ile insanın gözlerini büyülemeli ve de iştah kabartmalıdır.

Başta Türk mutfağı göz önüne alınacak olursa dünya mutfağı dahil olmak üzere yemekleri süsleyen en basit besin maydanozdur. Maydanoz öyle bir ot türüdür ki hem yemeklerin içerisine hem de sunum için hazırlanan tabaklarda süs olarak kullanılabilir. Yani maydanozun her iki kullanımı da önemlidir. İnsan sağlığı açısından faydaları düşünüldüğünde maydanoz pek çok hastalığın ve rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle maydanoz yetiştiriciliği bir hayli önemlidir. Mutfağımızda sık sık kullanımda olduğumuz maydanozun yetiştirildiği ortamda bir hayli önemlidir. Maydanoz yetiştirilirken oldukça titiz davranılmalıdır. Çünkü en iyi ve en sağlıklı maydanozu yetiştirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Maydanoz yetiştirilmesi için gereken bazı hassas noktalar vardır. Bunları ise maydanoz yetiştirmenin püf noktaları olarak aşağıda sizler için sıraladığımız maddelerden öğrenebilirsiniz.

En İyi Maydanoz Nasıl Yetiştirilmelidir?

Tarım alanında ülkemiz toprakları bir hayli elverişlidir. Bulunduğu iklim koşulları ile de ülkemiz oldukça avantajlıdır. Bu avantajı da üretim yapılan meyve ve sebzelerden fark etmemiz mümkündür. Ülkemizin özellikle de Ege ve Akdeniz Bölgelerinde çok iyi ürünler yetişmektedir. Hava şartlarının da çok sert olmamasından dolayı yaz kış pek çok meyve sebze yetiştiriciliği uygulanmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan pek çok insanında iş kolu bu alanlardandır. Otgillerin en fazla yetiştiği topraklarda bu alanlardır. Dolayısıyla tarımla uğraşan insanlar hangi sebze hangi meyve hangi ot nasıl daha iyi yetişir konusunda bilgi sahibidirler.

Maydanoz Ekimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maydanoz tohum ile ekilen bir bitkidir. Bu bitki için öncelikle saksıyı sağlıklı toprakla doldurmanız gerekir. Ekmek istediğiniz saksının yarısını ilk olarak yarıya kadar toprakla doldurun. Sonrasında elinizle bu alanı düzleştirin. El yardımı ile düzleşen bu alana güzel bir şekilde serpeleyerek maydanoz tohumunu serpiştiriniz. Bir noktada toplanmayacak şekilde toprağa tohumu döktükten sonra saksının üzerine toprak koyun. Bu esnada tohumların gözükmesine dikkat edin. Elinizle biraz toprak koyduktan sonra saksının içerisine hafifçe bastırın. Bu işlemi yaparken de hafif hafif maydanoz tohumlarının gözükmesine dikkat edin. Sonrasında da yavaş ve toprağa yakın bir şekilde maydanoz tohumlarına ilk sulama işlemini uygulayın. Suyun saksının içerisinde bulunan tüm topraklara erişmesine sağladıktan sonra da artık sulama işlemini sonlandırabilirsiniz. Suyun çok fazla gelmemesine dikkat ediniz. İşte bu şekilde maydanoz ekiminin ilk aşaması tamamlanmış olur.

Gübre Kullanımı

Her ne kadar gübre kullanımı önerilmese de çiftçinin sürekli olarak kullandığı yöntemlerden biri de gübredir. Zararlı olmayacak şekilde gübre doğru bir şekilde kullanıldığında insan sağlığına olumsuz etkileri yoktur. Maydanoz yetiştirmenin püf noktalarından biri de gübre kullanımıdır. Gübre kullanımı maydanozun ekiminin yapılmasından sonra çok az tohumlarının üzerine serpiştirerek yapılır. İşte bu şekilde gübre kullanımı yapılır ve de maydanoz mükemmel bir şekilde köklerini atmaya başlar. Bunun için tohum halindeki gübre kullanımına özen gösterilmelidir.

Maydanozun Dikim Zamanı

Her meyve, sebze ve bitkinin belirli bir dikim zamanı vardır. Her mevsimde her sıcaklıkta her ortamda her bitki yetişmez. Bu nedenle maydanozun da belirli bir dikim zamanı vardır. Gerçek anlamda maydanoz dikiminde tercih edilen zaman dilimi ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu aylarda maydanoz dikimi gerçekleştirilir. Çünkü maydanoz soğuğu sevmeyen bir bitkidir. Ortalama 20 derece gibi bir yerde en güzel maydanoz yetişir. Çok güneşli ya da çok gölge olmayan olmayan bir yerde maydanoz çok verimli bir şekilde büyür. Aşırı sıcaklığa maruz kalan maydanozun yaprakları sararır. Ayrıca nemli alanlarda da yetişebilir. Maydanoz dikim zamanı demişken dikilen toprağında önemli olduğunu belirtmek gerekir. Saksının içerisine dolduracak olduğumuz toprak yaş olmalıdır. Ya da bu durumun tam tersi çok taşlı ve kuru toprak olmamasına da özen göstermeliyiz. Maydanoz ekmek için hazırlanan toprağın mutlaka havalandırılmış toprak olması gerekmektedir.

Maydanozun Sulanması Nasıl Olmalıdır?

Yukarıda maydanozun yetiştirilmesindeki üç önemli püf nokta belirtilmiştir. Bu esaslar dikkate alınarak maydanoz dikimi gerçekleştirilir. Evlerimizin balkonlarında saksılarda dahi yetiştirilmesi mümkün olan maydanozun sulanması ise çok önemlidir. Öncelikle maydanoz sulanması için suyun miktarı iyi belirlenmelidir. Susuz kalmak bitkiyi öldüreceği gibi aynı zamanda da bitki fazla sudan dolayı da ölebilir. Bu nedenle sulama işlemi aslında maydanoz yetiştirmenin püf noktalarından en önemlisidir. Maydanozu büyüyüp geliştirecek olan şey bitkinin alacak olduğu besindir. Bitkiler de beslenirken su kullanır. Dolayısıyla saksının sudan taşmayacak seviyede toprağının her noktasının nemli olmasını sağlayarak yeteri kadar su verilmelidir. Eğer maydanoz yetiştirirken zamanla maydanozun yapraklarının kuruması ve yıpranması gibi bir durumla karşılaşırsınız bu maydanozun suyunun eksik geldiğinin habercisidir. Bu durumda suyunu biraz daha fazla vermeniz gerekecektir. Yaprakları tam yeşil, canlı maydanoz ise suyundan ve bulunduğu ortamdan çok memnun olduğunun mesajını sizlere verir.

Maydanoz Nasıl Toplanır?

Maydanoz toplandıktan sonra tekrar yetişen bir bitki olduğu için maydanoz toplarken de dikkat etmeniz gereken bazı önemli durumlar olabilir. Bu nedenle maydanoz toplarken çok hassas davranmaya özen gösterilmelidir. Maydanoz saksıdan toplanırken köküne zarar vermemeye dikkat edilmelidir. kökünden zarar gören maydanoz tekrar yetişmez. İlk dikimden sonra ortalama 20 – 30 gün arasında ilk maydanozlar toplanabilir. Yapraklarından nazikçe bıçak yardımıyla kesilebilir. Elle koparmaya kalkarsanız maydanozun gövde kısımları zarar görür. Keserken de düz bir şekilde keserek maydanozun yine kısa bir şekilde büyüyüp yetişmesine katkıda bulabilirsiniz. İşte bu şekilde maydanoz toplanırken de ayrı bir özen gösterilmelidir. Maydanozun toplanma günü de çok geçmemelidir. Çünkü toprakta uzun süre toplanmadan bekleyen maydanoz sertleşir ve de kartlaşır. Bu duruma da dikkat ederek taze taze maydanoz toplanma işlemi yapılmalıdır.

Okuyan 22 kişi